O nas

Historia

miejsca

Zabytkowy dworzec w Trzebini

 

Ciepła, rodzinna atmosfera,  starannie wyselekcjonowane produkty, bogate menu i wyjątkowy klimat – to słowa jakimi nasi goście opisują włoską restaurację jaką jest L’Antica Stazione. Już sam budynek, w którym mieści się restauracja, robi wrażenie na odwiedzających i jest wizytówką tego miejsca – to zabytkowy dworzec kolejowy w Trzebini.

Dworzec powstał na przełomie XIX i XX wieku, gdy Trzebinia była jedną z najważniejszych stacji w Małopolsce Zachodniej. Budynek trzebińskiego dworca był często prezentowany na kartach pocztowych z początku XX stulecia – w tym okresie nazywano go „dworcem kolei północnej”. Wówczas istniał również drugi, dużo mniejszy budynek dworcowy nazywany „lokalką” obsługujący połączenie Trzebini (miasta) z Sierszą. Dopiero po II wojnie światowej dawny budynek „dworca kolei północnej” stał się jedynym obsługującym wszystkie połączenia kolejowe.

Restauracja

Kolejowa

Gastronomia

Kontynuacja dawnej tradycji

 

Już w dawnych latach okolice dworca zaczęły spełniać funkcję gastronomiczną –  na stacji kolejowej funkcjonowała wtedy stołówka przeznaczona dla kolejarzy. Mieściła się ona na terenie obecnego parkingu znajdującego się przed budynkiem dworca. W 2015 roku postanowiono kontynuować kulinarną tradycję tego miejsca i tak, w odmienionym, włoskim stylu powstała restauracja L’Antica Stazione.

Jest to jedno z niewielu miejsc w okolicy, które oferuje pizzę z pieca opalanego drewnem. Wszystkie wykorzystywane przepisy oparte są na sprawdzonych, włoskich recepturach, a znakomita większość produktów importowana jest z samych Włoch. To właśnie w naturalnych składnikach tkwi sekret doskonałej kuchni L’Antica Stazione . Bardzo często produkty zakupione są od regionalnych dostawców i posiadają certyfikaty DOP – Denominazione di Origine Protetta (Chroniona Nazwa Pochodzenia).

Rozwój

Doskonalenie

Umiejętności

Z dnia na dzień stajemy się coraz lepsi

 

Każdego dnia załoga L’Antica Stazione dokłada wszelkich starań, aby zachować poziom usług i zadowolenie klientów na jak najwyższym poziomie. Do stycznia 2017 restauracja miała przyjemność współpracować z Panem Marcinem Czubakiem – finalistą „Top – Chef”. Z kolei koniec roku 2017 przyniósł nowy projekt kuchni, co usprawniło wydawanie potraw. Nowa karta dań została uzupełniona o europejskie akcenty i od początku 2018 roku również miłośnicy hamburgerów mogą znaleźć w L’Antica Stazione coś dla siebie.

Ogródek

Peronowy

Ogródek

Wielcy ludzie już tu byli

 

W okresie wiosenno-letnim restauracja oferuje również miejsca w swoim ogródku. Pasjonaci pociągów mogą wtedy rozkoszować się smakiem potraw przy dźwiękach stukotu kół, w miejscu pamiętającym Henryka Sienkiewicza, Karola Szymanowskiego, czy św. o Rafała Kalinowskiego, których podróże przez trzebiński dworzec zapisane są na kartach historii.